keskiviikko 28. maaliskuuta 2012

Työelämän pelisäännöt


Työsopimus: Työsopimus on työntekijän ja työnantajan välinen sopimus. Työntekijä sitoutuu tekemään työtä työnantajalle palkkaa tai muuta vastiketta vastaan. Sopimus kannattaa tehdä aina kirjallisesti mahdollisien erimielisyyksien takia, jotta on helpompi tarkistaa mitä työsuhteen alussa on sovittu.
Työsopimuksessa olisi hyvä mainita työtekijän, työnantajan ja yrityksen tiedot. Koeajan pituus, jos semmoinen on käytössä. Työn alkamis -ja päättymis aika, sekä irtisanomis -ja työaika. Palkka. Onko kyseessä määräaikainen työ tai muu. Osoite jossa työt suoritetaan. Työtehtävien kuvaus. Työsopimuksen osana noudettava työehtosopimus. Työsopimus ei saa sisältää huonompia ehtoja, kuin kyseisen alan työehtosopimuksessa on sovittu. Työehtosopimuksesta voit tarkistaa mm. minimipalkkasi. Jokaisella on oikeus saada työpaikalla perehdytys esim. koneisiin ja laitteisiin.

Palkka:
Jokaisesta palkasta on annettava palkkaselvitys, palkkaerittely tai muu sellainen josta tulee ilmi peruspalkka, korvaukset ja palkasta vähennetyt kaikki perityt maksut esim. verot ja eläke.

Ammattiliitot:
Ammattiliittojen työttömyyskassat tarjoavat jäsenille ansiosidonnaista  työttömyyspäivärahaa. Liitot tekevät alan työehtosopimukset työnantajajärjestöjen kanssa ja auttavat oikeusturvakysymyksissä. Omalle alalle sopivan liiton voi tarkistaa internetistä esim. www.liitot.fi.

Työsuojelu:
Työsuojelun tarkoituksena on vähentää ja poistaa työtapaturmia, ammattisairauksia, fyysisiä sairauksia, psyykkisiä sairauksia, vähentää sairauspoissaoloja, vähentää pysyviä työkyvyttömyyden riskejä.

Verot:
Palkasta ennakkoon tehtävää veropidätystä varten työntekijän pitää toimittaa työnantajalle verokortti. Jos verokortttia ei toimiteta, silloin yleensä on velvollinen maksamaan palkasta 60%  ennakkopidätyksen. Verokortti tulee joka vuosi sinulle postin kautta kotiin.
Palkastasi maksetaan työttömyysvakuutusmaksu ja eläkemaksu. Maksut määräytyvät bruttopalkan mukaan. Työttömyysvakuutusmaksu on 0,6% ja työeläkemaksu 5,15%





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti